Koji klima uređaj je pravi?

Da bi se odabrao klima uređaj koji odgovara vašim potrebama, unaprijed se izračunava potreban učin hlađenja odnosno grijanja. Za to su osobito odlučujući veličina prostorije i jačina sunčevog zračenja. S obzirom da su važni i drugi čimbenici, kao što je geografski položaj, namjena prostorije ili dodatni izvori topline, TOSHIBA preporučuje kontaktiranje stručne službe. Ona može izraditi precizan i pouzdan izračun.

Veličina prostorije

Izloženost sunčevoj svjetlosti

Geografski položaj

Namjena prostorije

Dodatni izvori topline

Korak 2: Single-Split ili Multi-Split

Odlučujući čimbenici za odabir između Single-Split i Multi-Split sustava jesu broj prostorija, njihova veličina i raspored.

Dok se Single-Split sustavi sastoje od jedne unutarnje i jedne vanjske jedinice koje su povezane bakrenim vodom, kod Multi-Split sustava moguće je priključiti do pet unutarnjih jedinica po vašem izboru na jednu jedinu vanjsku jedinicu.

Multi-Split sustavi prikladni su za razne klimatske zone i za više prostorija ili velike prostorije. Vrlo važne prednosti su mali potreban prostor za vanjsku jedinicu te jednostavna ugradnja.

Single-Split:

Rješenje za jednu prostoriju. Optimalno za selektivnu klimatizaciju.

Multi-Split:

Rješenje za više prostorija. Prikladno za klimatizaciju više soba i klimatskih zona.

Korak 3: Odgovarajuća unutarnja jedinica

Unutarnja jedinica uvlači zrak iz prostorije, filtrira ga i hladi odnosno zagrijava putem izmjenjivača topline.

Zidni, kazetni i kanalni model razlikuju se u snazi, dizajnu i funkcijama filtriranja. Ti modeli mogu se po volji kombinirati. Kazetne jedinice mogu se idealno integrirati u spuštene stropove. Ako osim toga klima uređaj treba biti jedva vidljiv, moguće je ugraditi kanalnu jedinicu iznad spuštenog stropa. Za naknadne ugradnje preporučuju se konzolni i zidni modeli.

Korak 4: Odgovarajuća vanjska jedinica

Višak topline iz unutarnjosti prostorije izvlači se i prenosi putem radne tvari do vanjske jedinice.

U vanjskoj jedinici predaje se toplina i radna tvar struji natrag u unutarnju jedinicu. Rezultat: zrak se hladi. O tome koja vanjska jedinica je za vas odgovarajuća odlučuje prije svega potrebna snaga i broj unutarnjih jedinica koje se priključuju.

Komentiraj